Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 

Την Κυριακή 5/2/2023  αν και η μέρα ήταν παγωμένη, τα παιδιά δεν έχασαν την ευκαιρία να βρεθούν και πάλι στο κατηχητικό μας.

Με τα μικρά παιδιά μας μιλήσαμε για τη Θεία Λειτουργία και συνοπτικά όσα γίνονται τις Κυριακές που εκκλησιάζονται τα παιδιά, επειδή έχουν συνδυάσει την Κυριακή με τη Θεία Λειτουργία. Η Θεία Λειτουργία βέβαια τελείται και άλλες μέρες. Αφού κάναμε μια μικρή συζήτηση, μεταβήκαμε με τα παιδιά στον κυρίως ναό της Αγίας Σοφίας δίπλα από την αίθουσα μας, για να παρατηρήσουμε μερικά πράγματα. Η συζήτηση έγινε πιο βιωματική. Μιλήσαμε για τα βήματα που κάνει ένας πιστός χριστιανός όταν μπαίνει μέσα στον ναό για τη Θεία Λειτουργία, μέχρι και την απόλυση. Ανάβουμε το κεράκι μας, που συμβολίζει τις ψυχές μας, χαιρετάμε τους Αγίους μας φιλώντας τις εικόνες και καθόμαστε σε μια θέση χωρίς να μιλάμε. Σε κάποια σημεία της Θείας Λειτουργίας σηκωνόμαστε όρθιοι γιατί είναι ιερά, για παράδειγμα όταν ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο και όταν προσεύχεται για να γίνει το ψωμί και το κρασί,  Σώμα και Αίμα Χριστού. Όταν είναι η ώρα να κοινωνήσουμε, κάνουμε σειρούλα  με τάξη, λέμε το όνομα μας και κάνουμε το σταυρό μας. Στην ωραία Πύλη, παρατηρήσαμε ότι η πορτούλα είχε απέξω το Χριστό ως Μέγα Αρχιερέα με το Άγιο Δισκοπότηρο. Στη συνέχεια δείξαμε στα παιδιά ένα Άγιο Δισκοπότηρο φτιαγμένο από πηλό και επιχειρήσαμε να το φτιάξουμε και μείς.

Τα μεγαλύτερα παιδιά ανέφεραν τις εμπειρίες τους ως παπαδοπαίδια, ακολούθως μελέτησαν την ενότητα που αναφέρεται στα μέρη της Θείας Λειτουργίας(Μικρή Είσοδος και Μεγάλη Είσοδος),έπειτα ακολούθησε ζωγραφική των Τίμιων Δώρων και χρήση επιτραπέζιου παιχνιδιού γνώσεων. Τονίστηκε ιδιαίτερα η κορύφωση της Θείας Λειτουργίας που είναι η Θεία Μετάληψη, στην οποία μεταλαμβάνοντας το Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας, ανακαινιζόμαστε ψυχικά και μετέχουμε στη σάρκα και στη Θεότητα Του. Κατά την Απόλυση λαμβάνουμε από τον Ιερέα το αντίδωρο και ευγνωμονούμε τον Θεό, για να μας έχει πάντοτε υπό την προστασία Του. Τα παιδιά κατανόησαν πλήρως ότι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Ιησούς Χριστός βρίσκεται ανάμεσα μας και εμείς βιώνουμε αληθινά την Θεϊκή Του παρουσία, αισθανόμενοι ενότητα μεταξύ μας, αγάπη,  ειρήνη και αγαλλίαση!