Η κυρά Σαρακοστή

 Η κυρά  Σαρακοστή

Την προηγούμενη Κυριακή παρακολουθήσαμε ένα επιμορφωτικό βίντεο για την Σαρακοστή και διαβάσαμε από το βιβλίο της Ι. Μητροπόλεως το απόσπασμα που αναφέρεται στην νηστεία και την σημασία που έχει για όλους μας. Έπειτα πλάσαμε  την κυρά -Σαρακοστή με αλεύρι και νερό κατανοώντας πλήρως το νόημα της.

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η μεγαλύτερη περίοδος νηστείας της Ορθόδοξου Εκκλησίας μας, όπου ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα και λήγει το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση.

Τα παιδιά κατανόησαν ότι στόχος της νηστείας, είναι να μας προετοιμάσει, ώστε να αισθανθούμε βαθύτερα τα Άγια και Σωτήρια Πάθη του Κυρίου μας και να βιώσουμε αληθινά την Ανάσταση Του.

    Εξηγήσαμε στα κατηχητόπουλα , ότι νηστεύουμε όχι μόνο σωματικά (αποχή από κρέας και τα παράγωγα του, ψάρι) αλλά κυρίως ψυχικά, ώστε οι κακές πράξεις των ανθρώπων να μετατρέπονται σε καρποφόρα έργα Μετάνοιας, πίστης και καλών έργων.

Επιπροσθέτως η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί για όλους έναν συνεχή αγώνα πνευματικό και ψυχικό, όπου κατά τη διάρκεια της, ο μετανοημένος άνθρωπος αφοσιώνεται ειλικρινά και ουσιαστικά στα ιδεώδη του Ιερού Ευαγγελίου που είναι η αγάπη, η μετάνοια, η ομόνοια και η ενότητα μεταξύ όλων. Εν τέλει η ιερή αυτή χρονική περίοδος προσφέρει στον κάθε πιστό την δυνατότητα να κάνει μια αυτογνωσία και αυτοβελτίωση, βιώνοντας ταυτοχρόνως μια καθαρή ζωή με προσευχή και αυτοκριτική, ακολουθώντας τον Λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου περί νηστείας: “Νηστεύεις; Βλέπε της χήρας τα δάκρυα. Νηστεύεις; Εάν έχεις ελέησον. Νηστεύεις; Παύσον την γλώσσα σου από κακού.”

Καλή Σαρακοστή.