ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Την Κυριακή των Βαΐων ήρθαν τα παιδιά στη Θεία Λειτουργία και έλαβαν τα βάγια από τον Ιερείς μας.

Ακολούθως τα παιδιά του Δημοτικού προσήλθαν στο κατηχητικό και έμαθαν για τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας, μέσα από το κείμενο, τη ζωγραφική, την πλαστελίνη και το σταυρόλεξο που έλυσαν.

Κάθε βράδυ της Μ. Εβδομάδας ψάλλεται στους Ι. Ναούς ο όρθρος της επόμενης ημέρας. Ακούμε με κατάνυξη και συντριβή την Ακολουθία του Νυμφίου. Την Μεγάλη Τετάρτη με το Ιερό Ευχέλαιο η ψυχή και το σώμα μας θεραπεύεται και γαληνεύει. Προετοιμαζόμαστε για το Θείο Δράμα, όπου την Μ. Πέμπτη  έχουμε την κορύφωση του: Τα Άγια και Σωτήρια Πάθη του Λυτρωτή μας. Η συμπόρευση και η συσταύρωση μαζί Του πραγματοποιείται, μετέχοντας όλοι στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας. Μετά τον θρήνο των Παθών, το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, την χαρούμενη αυτή ανοιξιάτικη νύχτα, οι ανθρώπινες καρδιές γεμίζουν Αγάπη, Ευτυχία και Αισιοδοξία, κρατώντας το Άγιο Φως που μας δίνει ο Ιερέας και ψάλλοντας το “Χριστός Ανέστη” τον θριαμβευτικό παιάνα της νίκης.

Το Φως νίκησε το σκοτάδι, η Ελπίδα και η Χαρά δηλ. πολέμησε και συνέτριψε την θλίψη και τον πόνο.

Με τα παιδιά του προσχολικού τμήματος μιλήσαμε για την Αγία και μεγάλη Εβδομάδα.  Εξηγήσαμε τον λόγο που λέγεται Μεγάλη και τα παιδιά γνώριζαν ότι την ονομάζουμε Μεγάλη γιατί έγιναν σημαντικά γεγονότα.  Στη συνέχεια, με τη βοήθεια εικόνων,  μάθαμε τι αναβιώνουμε την κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.  Ιδιαίτερη προσοχή βέβαια δώσαμε από το γεγονός του Μυστικού Δείπνου έως και την Ανάσταση του Κυρίου.

Αφού μιλήσαμε για τα σημαντικά αυτά γεγονότα που θα ζήσουμε τη Μεγάλη εβδομάδα,  είδαμε εικόνες από τους Αγίους Τόπους,  τα μέρη στα οποία έγιναν όλα αυτά τα γεγονότα.  Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Κλείσαμε την τελευταία μας συνάντηση πριν το Πάσχα με κατασκευή πασχαλινών λαμπάδων και καρτών.

Για την Ανάσταση, την μεγαλύτερη αυτή εορτή της Χριστιανοσύνης, ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός στο ποίημα του “Ημέρα της Λαμπρής” αναφέρει: “Χριστός Ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες, όλοι, μικροί μεγάλοι ετοιμαστείτε. Μέσα στες εκκλησίες τες δαφνοφόρες, με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ