Οι Μακεδόνες ποτέ δεν έπαψαν ν’ αγωνίζονται να διώξουν τους Τούρκους.
Πλάι στα μεγάλα ονόματα των αγωνιστών της Νότιας Ελλάδας, λάμπουν τα ονόματα των ηρώων της Μακεδονίας: Εμμανουήλ Παπάς, Γεωργάκης Ολύμπιος, Γεώργιος Λασσάνης…
Πλάι στη θυσία των γυναικών του Σουλίου, στέκει η θυσία των γυναικών της Αραπίτσας της Νάουσας.
Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός πάλι έκανε τη δική του επανάσταση στη Μακεδονία. Καλούσε τους Έλληνες να μιλούν στην ελληνική γλώσσα και να χτίζουν ελληνικά σχολειά. Τους θύμιζε την ένδοξη ιστορία τους και την αληθινή θρησκεία τους.
1870 Να όμως και πάλι οι παλιοί εχθροί μας, οι Βούλγαροι. Με τη βοήθεια της Ρωσίας που λιγουρευόταν κι αυτή το Αιγαίο, προσπαθούν να κάνουν δική τους τη Μακεδονία.
Μπαίνουν στα ελληνικά χωριά και τα λεηλατούν. Σφάζουν τους κατοίκους, απειλούν και σκοτώνουν ιερείς και δασκάλους. Τότε ήταν που τίποτε πια δε μπορούσε να κρατήσει τους ηρωικούς και γενναίους Μακεδόνες. Πήραν τα βουνά για να υπερασπίσουν τις οικογένειές τους και την πατρίδα τους. Στο δίκαιο και δύσκολο αγώνα τους συμπαραστέκεται και πάλι η μάνα εκκλησία. Οι μητροπολίτες Κίτρους, Γρεβενών, Καστοριάς, Δράμας βοηθούν με κάθε τρόπο τους Μακεδονομάχους. Μα το όνομα του ιεράρχη που συνδέθηκε ιδιαίτερα με τον Μακεδονικό Αγώνα, είναι το όνομα του μητροπολίτη Καστοριάς, Γερμανού Καραβαγγέλη.
Ο καθένας έκανε ό, τι μπορούσε. Μικροί και μεγάλοι, μορφωμένοι και απλοί άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, όλοι ρίχτηκαν σ’ ένα κοινό αγώνα:
να διώξουν από την αγαπημένη τους Μακεδονία, τους Τούρκους και τους Βουλγάρους.
Ο Μακεδονικός Αγώνας υπήρξε μια λαμπρή εποποιία της ελληνικής ιστορίας. Χωρίς αυτόν, η Μακεδονία μας θα είχε χαθεί. Η σημερινή γιορτή όπως και κάθε εθνική γιορτή, μας θυμίζει το χρέος μας. Το χρέος της μνήμης. Να μην ξεχνούμε την ιστορία μας. Να μην ξεχνούμε την ευγνωμοσύνη μας σ’ όλους αυτούς, που επέλεξαν το θάνατο, για να ζήσουμε ελεύθεροι εμείς τα εγγόνια και δισέγγονά τους.
Ας μη λησμονούμε το χρέος μας που λέει ο ποιητής μας Κωστής Παλαμάς:
Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα’ ρθούνε θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί.
Ας γνωρίσουμε μερικούς:
Καπετάν Κώτας, Καπετάν Ακρίτας, Βαγγέλης Στρεμπενιώτης, Τέλλος Άγρας, Ίων Δραγούμης
Μα αυτός που το όνομά του έχει περάσει στο θρύλο, είναι ο πρωτομάρτυρας της λευτεριάς, ο γενναίος και αγνός πατριώτης, ο Παύλος ο Μελάς.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ( ΜΙΚΗΣ ΖΕΖΑΣ )
Καταγόταν από την Ήπειρο, αλλά κατοικούσε στην Αθήνα. Η οικογένειά του ήταν πλούσια και αριστοκρατική. Σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων στο τμήμα του πυροβολικού. Ήταν γυιος του μεγάλου πατριώτη Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Μακεδόνα πολιτικού Στέφανου Δραγούμη.
Με το ψευδώνυμο « Μίκης Ζέζας» ήρθε στη Μακεδονία για να βοηθήσει στην απελευθέρωσή της από τους Τούρκους και τους Βουλγάρους. Η παρουσία του γέμισε με θάρρος τους Μακεδονομάχους. Σκοτώθηκε από τουρκικό βόλι στη Στάτιστα της Καστοριάς.
Τ’ όνομά του έγινε θρύλος και τραγούδι, ενώ ο θάνατός του παρακίνησε πολλούς στον αγώνα της λευτεριάς.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ
Γεννήθηκε στη Λέσβο και ήταν διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Το 1900 έγινε δεσπότης της Καστοριάς. Αμέσως οργάνωσε ανταρτικά σώματα με ντόπιους οπλαρχηγούς. Παράλληλα ζήτησε βοήθεια από την ελεύθερη Ελλάδα. Η προσφορά του στην απελευθέρωση της Μακεδονίας είναι τεράστια. Μετά το θάνατο του Παύλου Μελά, οι Τούρκοι τον απομάκρυναν για την μεγάλη πατριωτική του δράση.
ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Καταγόταν από το Βογατσικό Καστοριάς, αλλά διέμενε στην Αθήνα. Ήταν γιος του φλογερού πατριώτη Στέφανου Δραγούμη και αδελφός της γυναίκας του Παύλου Μελά.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε στο διπλωματικό σώμα. Σαν Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Προξενείου Μοναστηρίου οργάνωσε την « Εθνική Άμυνα» στη Μακεδονία.