Οι Κυριακές στο Κατηχητικό μας.
Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 τα παιδιά αφού εκκλησιάστηκαν στην ενορία μας, όπου είχαμε την τιμή να λειτουργήσει ο νέος Μητροπολίτης Μεξικού κ. Ιάκωβος, έπειτα προσήλθαν στο καθιερωμένο κατηχητικό μάθημα, όπου διδάχθηκαν για τους 12 μαθητές του Κυρίου μας. Οι Απόστολοι αφού κήρυξαν τον Θείο Λόγο του Διδασκάλου τους Ι. Χριστού, έγιναν οι πνευματικοί αρχηγοί του Χριστιανισμού. Μετά την Ανάληψη του Λυτρωτή Ι. Χριστού, οι 12 Απόστολοι διέδωσαν παντού το ευαγγέλιο της αγάπης και της ειρήνης, φωτίζοντας την ανθρωπότητα. Στις Πράξεις των Αποστόλων του Ευαγγελιστή Λουκά εξιστορείται η δράση τους, όπου με τη βαθιά τους πίστη, υπομονή και το μαρτυρικό τους τέλος, εγκαθίδρυσαν μια καινούργια μετά Χριστόν εποχή. Κατανοούμε λοιπόν ότι οι απλοί και υπεύθυνοι μαθητές του Χριστού, αποτελούν παράδειγμα για όλους, καθότι ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει μαθητής Του, έχοντας καρδιά ταπεινή γεμάτη χαρά, πίστη και καλοσύνη για τον πλησίον, τηρώντας την διδασκαλία Του και εκπληρώνοντας τις εντολές Του.
18/2/2024 Την Κυριακή οι μαθητές-μαθήτριες μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έλαβαν το πρωινό τους και προσήλθαν στο κατηχητικό με χαρά, όπου διδάχθηκαν για τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
Μέσα από το κείμενο και την συζήτηση που ακολούθησε, τα παιδιά έμαθαν ότι ο Ακάθιστος Ύμνος (τον 7ο αιώνα Μ.Χ. έψαλλαν τον ύμνο όρθιοι στην Αγία Σοφία) είναι ένα ποίημα υψίστης σημασίας, όπου αναφέρεται στην Παναγία με ευχαριστίες. Σε αυτό το περίφημο υμνογραφικό κείμενο διαβάζουμε για την γέννηση του Θείου βρέφους, για την αγνότητα της Θεοτόκου αλλά και για την προσπάθεια του ανθρώπου να ενωθεί με τον Θεό.
Έχει 24 στροφές(οίκους) και όταν ψάλλονται κάθε Παρασκευή βράδυ τις 5 πρώτες εβδομάδες της Μ. Σαρακοστής, νιώθουμε γαλήνη και ανάταση εφόσον απευθυνόμαστε πνευματικά στον Θεό με καρδιά ταπεινή.
Συμπερασματικά οι Χαιρετισμοί του Αγγέλου προς την Θεομήτορα, μας υπενθυμίζουν όλη τη δόξα της καθώς και την αμέριστη βοήθεια της για την σωτηρία μας! “Χαίρε ψυχής της εμής σωτηρία” Η κατηχητική συνάντηση ολοκληρώθηκε με ζωγραφική και παιχνίδια στο παιδότοπο.
Την Κυριακή της 25ης Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η νέα περίοδος του Τριωδίου(οι ψάλτες ψάλλουν από το λειτουργικό βιβλίο των 3 ωδών αντί 9) προσήλθαν τα παιδιά στην ενορία μας και διδάχθηκαν για την παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου. Μετά την ανάγνωση και την ερμηνεία του κατηχητικού μαθήματος, τα παιδιά κατανόησαν ότι η υπεροψία και η αλαζονεία(Φαρισαίος) απομακρύνει τον άνθρωπο από τον δρόμο του Θεού ενώ η αληθινή μετάνοια και η ταπεινοφροσύνη (Τελώνης) οδηγεί τον άνθρωπο κοντά Του.
Μέσα από την προβολή του βίντεο και την ζωγραφική τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι την κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου που διανύουμε έως το Πάσχα, είναι χρόνος περισυλλογής και προσευχής όπου την υποκρισία, την έπαρση και την περιφρόνηση προς τον πλησίον μας, οφείλουμε να την απομακρύνουμε και να αποκτήσουμε στη ζωή μας αρετές, όπως αυτογνωσία, αυτοκριτική και ειλικρινή μεταμέλεια, διότι “όποιος περιφρονεί θα ταπεινωθεί από τον Θεό, ενώ όποιος ταπεινώνεται θα δοξαστεί από Αυτόν”.(Λουκάν ιη, 9-14)
3/3/24. Την Κυριακή του Ασώτου προσήλθαν τα παιδιά στην Θεία Λειτουργία, όπου μετά το πέρας αυτής έλαβαν το δεκατιανό, έπαιξαν στο παιδότοπο και μπήκαν στις κατηχητικές αίθουσες, όπου διδάχθηκαν την παραβολή.
Μετά την ανάγνωση του ευαγγελικού κειμένου και την προβολή του βίντεο, οι μαθητές-μαθήτριες αντιλήφθηκαν τα σπουδαία μηνύματα της διδακτικής παραβολής του Ασώτου. Με την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε, τα παιδιά κατανόησαν ότι ο Θεός-Πατέρας είναι φιλεύσπλαχνος, καλοσυνάτος που προσφέρει απέραντη αγάπη και άπειρο έλεος σε κάθε μετανοημένη ψυχή.
Εντέλει συμπεραίνουμε ότι ο ουράνιος Πατέρας, μας περιμένει πάντοτε εγκάρδια, έστω και αν εμείς απομακρυνόμαστε από Αυτόν, αρκεί να αντιληφθούμε το σφάλμα μας και Αυτός γεμάτος Θεϊκή στοργή και φροντίδα θα μας αγκαλιάσει αληθινά.
Η παραβολή αυτή αντιπροσωπεύει ολόκληρο το ευαγγέλιο και είναι υψίστου μεγαλείου, διότι βλέπουμε την άπλετη συγχώρεση του Θεού -Πατέρα προς όλους μας(Λουκάν, ιε, 11-32).