Οι τρείς πειρασμοί του Χριστού στην έρημο.

Οι τρείς  πειρασμοί του Χριστού στην  έρημο.

12/2/2023 Στην Κυριακάτικη κατηχητική μας συνάντηση τα παιδιά αφού εκκλησιάστηκαν, κοινώνησαν και έλαβαν το πρωινό τους, προσήλθαν στις αίθουσες για να γνωρίσουν τους τρεις πειρασμούς του Ιησού Χριστού στην έρημο. Ο Κύριος μας νήστευσε σε συνθήκες ταπείνωσης, για να μας φανερώσει ότι η νηστεία και η προσευχή αποτελεί μεγάλη προστασία για όσους απομακρύνουν τα σφάλματα, τις αδυναμίες και τα πάθη τους δηλ. τον δαίμονα. Τα παιδιά του Δημοτικού διαβάζοντας την συγκεκριμένη ευαγγελική περικοπή αντιλήφθηκαν σε βάθος, ότι διώχνοντας τα ελαττώματα μας(υπέρμετρη εγωπάθεια, άκρατη υπεροψία και αλαζονεία) και ακολουθώντας τις αρετές μας(αλληλοβοήθεια, ταπεινοφροσύνη και αλληλεγγύη) εισερχόμαστε στο δρόμο του Θεού, των αγγέλων και του Ορθόδοξου ήθους. Το κατηχητικό μάθημα ολοκληρώθηκε με ζωγραφική, που απεικονίζει τον ζωοδότη Χριστό να προσεύχεται και με υπαίθρια παιχνίδια. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι όταν προσευχόμαστε, ευγνωμονώντας και ευχαριστώντας τον Κύριο, αποβάλλουμε τους πειρασμούς στη ζωή μας.

 Μιας και προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά να μπούμε στη Σαρακοστή, με τα παιδιά του προσχολικού τμήματος μιλήσαμε για τους τρεις  πειρασμούς που δέχτηκε ο Χριστός στο Σαραντάριο  όρος. Δείξαμε στα παιδιά την εικόνα με το γεγονός αυτό και τα αφήσαμε να παρατηρήσουν διάφορα πράγματα και να κάνουν υποθέσεις. Τους έκανε εντύπωση η παρουσία του μαύρου αγγέλου δίπλα στο Χριστό και με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίσαμε την πτώση του Εωσφόρου και τους δικούς του αγγέλους. Ο Χριστός πριν ξεκινήσει τη διδασκαλία του στον κόσμο, σε ηλικία 30 ετών, πήγε στο όρος αυτό και για 40 ημέρες νήστεψε και προσευχόταν. Φυσικά αυτό ήταν κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε ο διάβολος και έτσι προσπάθησε να τον πειράξει. Ο Χριστός δεν ενέδωσε στον πειρασμό και στην ανθρώπινη του φύση, παρά εμπιστεύθηκε το Θεό Πατέρα.

 Συζητήσαμε λοιπόν με τα παιδιά τόσο για τη νηστεία, όσο και για τους πειρασμούς που μπορεί να έχουν τα ίδια (πχ κακές σκέψεις, ψέματα κ.α.). Στη συνέχεια χρωμάτισαν το Χριστό στο Σαραντάριο όρος

Εκ του Κατηχητικού.