ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

ΟΙ   ΤΡΕΙΣ   ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Την Κυριακή 29/1/2023 μιλήσαμε για τους προστάτες της παιδείας, τους τρεις Ιεράρχες.  

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας και αφού έλαβαν το πρωινό τους, ήρθαν τα κατηχητόπουλα στην καθιερωμένη μας συνάντηση για να γνωρίσουν βαθύτερα τους τρεις Ιεράρχες. Προβλήθηκε βίντεο για τη ζωή και το έργο τους, και τα παιδιά του Δημοτικού διάβασαν από το κατηχητικό βιβλίο για την κοινή εορτή τους και ζωγράφισαν τις Άγιες μορφές τους.

 Η συζήτηση για τους τρεις Ιεράρχες στα παιδιά του προσχολικού τμήματος έγινε με τη βοήθεια των φιγούρων των τριών Ιεραρχών από χαρτί και τα παιδιά μπορούσαν να παρατηρήσουν, να ονομάσουν και να βρουν ομοιότητες στους τρεις  Ιεράρχες μας. Επισημάναμε με τα παιδιά ότι αυτοί οι τρεις Ιεράρχες είχαν δύο  κοινά, την Αγάπη τους για τον Θεό και την Αγάπη για τη μάθηση. Χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως Φωστήρες, γι’ αυτό και η κατασκευή που φτιάξαμε στη συνέχεια ήταν συμβολική.

Το κατηχητικό ολοκληρώθηκε με επιτραπέζια και υπαίθρια παιχνίδια.

 Οι τρεις Ιεράρχες αποτελούν πρότυπα καθήκοντος προς τον Θεό και τον άνθρωπο, είναι εξέχουσα πρόσωπα της Χριστιανοσύνης που γεφύρωσαν την Ορθόδοξη διδασκαλία με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, την Χριστιανική πίστη με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ένωσαν την αρετή με τη γνώση, την αγάπη με την αλήθεια και συνέβαλαν στην συνύπαρξη της πίστης με την επιστήμη, της Χριστιανικής διδασκαλίας με τη φιλοσοφική επιμόρφωση.

Υπήρξαν σοφοί δάσκαλοι, αξιόλογοι ρήτορες και συγγραφείς και συνάμα ήταν ενάρετοι Θεολόγοι με άφθονο κοινωνικό έργο και πλούσια φιλανθρωπική δράση. Η εγκάρδια καλοσύνη τους έγινε στέγη για τους φτωχούς και ανήμπορους ανθρώπους.