Ο ΣΤΑΥΡΟΣ

 

Την προηγούμενη Κυριακή τα παιδιά αφού εκκλησιάστηκαν, προσήλθαν στην καθιερωμένη κατηχητική μας συνάντηση. Μετά το πέρας του παιχνιδιού οι μαθητές-τριες του μέσου και του κατωτέρου τμήματος μπήκαν στις αίθουσες διδασκαλίας, για να γνωρίσουν βαθύτερα και εκτενέστερα τη βοήθεια που προσφέρει ο Σταυρός στον σημερινό άνθρωπο. Εν συνεχεία παρακολούθησαν επιμορφωτικό βίντεο για τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού και έπειτα σχηματοποιώντας τον Σταυρό με πλαστελίνη, τα παιδιά αντιλήφθηκαν ότι προσκυνώντας το σπουδαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανικής πίστης, ο Σταυρός μας ενθαρρύνει και μας καθοδηγεί στην Ανάσταση του Σωτήρα Χριστού. Μετά τον διάλογο που ακολούθησε καθώς και τη ζωγραφική, τα παιδιά  συνειδητοποίησαν ότι ο Ζωηφόρος Σταυρός του Κυρίου, μας σώζει,  μας προσφέρει δύναμη και μας στηρίζει σθεναρά στις δυσκολίες της ζωής μας.

Με τα παιδιά του προσχολικού τμήματος, μιλήσαμε  για τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού στη ζωή μας. Συζητήσαμε για τις ιδιότητές του και την ευεργετικότητα του. Μιλήσαμε ακόμη και για το πότε και σε ποιες περιστάσεις κάνουμε το σταυρό μας με το χέρι μας.

Στη συνέχεια γράψαμε στον πίνακα το ΄΄Σώσον Κύριε τον λαόν σου΄΄, και τα παιδιά που διαβάζουν μας το διάβασαν. Αφού το διαβάσαμε, εξηγήσαμε τι σημαίνει και έπειτα το ψάλαμε όλοι μαζί. Τα παιδιά μάλιστα ήταν πρόθυμα να το αντιγράψουν, ώστε να το λένε και στο σπίτι τους. Τέλος, φτιάξαμε από πηλό σταυρούς και τους  στολίσαμε.

Ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, μας αναζωογονεί, μας ενισχύει στην πνευματική μας πορεία και αποτελεί σύμβολο αγάπης, ειρήνης και νίκης, εφόσον ο Κύριος μας, νίκησε τον θάνατο με το Θείο σώμα Του και με τη Σταύρωση Του. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι κάνοντας το Σταυρό μας και έχοντας Αυτόν επάνω μας, αισθανόμαστε μέγιστη προστασία, άπειρη ασφάλεια και σιγουριά.