Χρόνια πολλά Έλληνες.

Την Κυριακή 23/10/22, μαζευτήκαμε και πάλι στο κατηχητικό μας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση  για φέτος. Ήταν μια γεμάτη μέρα, καθώς μιλήσαμε για τις γιορτές της εβδομάδας που μας έρχεται. Ο Άγιος Δημήτριος στις 26/10, η Ελληνική σημαία μας στις 27/10 αλλά και η Παναγία Σκέπη και η Επέτειος του ΟΧΙ στις 28. Με τα παιδιά είδαμε μια προβολή για το βίο του Αγίου Δημητρίου σε παιδική διασκευή και στη συνέχεια συζητήσαμε για τις παραπάνω γιορτές. Κλείνοντας το μάθημα μας, ζωγραφίσαμε το λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης με τον Άγιο Δημήτριο και ψηλά την Ελληνική σημαία! Τέλος, μαζευτήκαμε και τα δύο τμήματα του κατηχητικού μας στο ναό και ο κύριος Θεμιστοκλής Αγγελίδης μας μίλησε για τις εμπειρίες του ως παιδί το 1940….

…«Ό,τι ξέρω, γιατί εγώ ήμουνα μικρό παιδάκι και δε τα θυμάμαι και καλά » αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του κυρίου Θεμιστοκλή, όταν τον συναντήσαμε, ζητώντας του να μας διηγηθεί τις αναμνήσεις του από την Κατοχή… Ένα μικρό παιδί τότε, μόλις έξι  χρόνων, που προσπαθούσε τώρα μπροστά μας με αγωνία να οργανώσει τις μνήμες και τις σκέψεις του για τα συγκλονιστικότερα γεγονότα της ζωής του….

….Η αβεβαιότητα των πρώτων ημερών του πολέμου, οι νίκες του Ελληνικού Στρατού, όπως τα άκουγε ένα παιδάκι 6 χρονών και στη συνέχεια η φρίκη της κατοχής από τον γερμανικό στρατό.
Ο κύριος Θεμιστοκλής μας μετέφερε στις μέρες του 40. Μας εξήγησε πόσο δύσκολη ήταν η ζωή για ένα παιδάκι, για την πείνα, την φτώχεια που υπήρχε την εποχή εκείνη και πως αν δεν υπάρχει η Αγάπη μεταξύ των λαών τότε έρχεται ο πόλεμος με όλα τα δεινά.